Mergeți, băi, la psiholog

Mergeți la psiholog, oameni buni, dacă:

 

– Plângeți din orice chiar dacă nu trebuie să vă vină

– Vă treziți așteptându-vă fostul/fosta în fața blocului chiar dacă nu mai sunteți împreună

– Dacă vă găsiți trântind uși, vaze, șosete, cărți, machiaje, tampoane și alte obiecte casnice prin preajma celor dragi sau în lipsa celor dragi

– Dacă stați prea mult în casă

– Dacă ieșiți prea mult din casă

– Dacă râdeți de suferința altora

– Dacă dormiți prea mult

– Dacă dormiți prea puțin

– Dacă nu vă vine să faceți nimic

– Dacă vă vine să faceți prea multe

– Dacă faceți duș mai rar decât înainte

– Dacă faceți duș mai des decât înainte

– Dacă vă roadeți unghiile, părul, pielițele, degetele, blugii

– Dacă vă certați cu toată lumea de la o vreme

– Dacă mâncați prea mult

– Dacă mâncați prea puțin

– Dacă vă cântăriți după fiecare vizită la toaletă

– Dacă vomitați intenționat fără să fiți mahmuri

– Dacă beți alcool sau consumați suplimente alimentare mai mult decât înainte

– Dacă dați commenturi urâte pe Facebook

– Dacă tot ce vă doriți să faceți în timpul liber e să mergeți la shopping

– Dacă vă înecați în lucrurile pe care le aveți în casă sau în mizerie

– Dacă aveți aproape 30 de ani și le cereți în continuare voie părinților să orice

– Dacă observați că vă enervați mai tare decât cei din jur

– Dacă faceți numai sex și niciodată dragoste

– Râdeți prea mult

– Râdeți prea puțin

– Râdeți fără motiv

– Aveți probleme

– N-aveți probleme

– Dacă simțiți că vă apasă ceva greu pe umeri și când vă uitați nu e nimic în afară de propriile gânduri care se lasă pe voi mai mult decât puteți duce

Și eu am fost la psiholog deși sunt psiholog – nici măcar eu nu știu să mă rezolv singură și am avut de câteva ori nevoie de ajutor profesional din exterior. Și nu, nu e din cauză că n-am cu cine să vorbesc că dacă vă uitați prin pozele mele fac lucruri, ies, deci am și oameni prin jurul meu. De fapt, mint, am doar poze cu câinele. Dar vă zic eu că nu sunt singură pe acest pământ.

Dar nu toate problemele se pot rezolva la bere.

Am fost la psiholog vreo 6 luni când aveam 16 ani pentru depresie severă. M-a rezolvat pe moment, a fost bine.

Însă depresia a revenit dupa vreo 2-3 ani și am mers iar la psiholog. De data aceasta nu a funcționat pentru că nu eram compatibilă cu psihologul la care apelasem. Se poate întâmpla și cred că se întâmplă destul de des – aud frecvent de oameni care au mers la psiholog și nu s-au simțit ok, așa că au renunțat.

Și eu am renunțat atunci și a fost o mare greșeală pentru că apoi m-am trezit scufundată și mai adânc în acea depresie în Anglia, singură într-un fel de Ploiești (Leicester), anorexică, anxioasă din cap până în picioare, făcând un master dificil pe care ajunsesem să cred că nu îl voi mai termina. Am mers la consilierul universității că era moca (românul tot român), consilierea m-a ținut o vreme pe un fel de linie de plutire, dar mi-am dat seama că am, din nou, nevoie de o terapie mai profundă.

M-am întors în România și am apelat la un psiholog clinician cu care făcusem practică în facultate și, deși au trecut de atunci mai bine de 4 ani, încă îi mulțumesc în mintea mea aproape zilnic pentru felul în care m-a ajutat să îmi schimb viața. Am recomandat-o apoi multor oameni și am putut să văd efectele terapiei ei și pe prietenii mei ceea ce este foarte, foarte minunat. 

Cred că cea mai bună dovadă că acum sunt ok psihic este că încă nu am luat-o razna deși n-am niciun scop în viață. Ba din contră, mă bucur de părțile bune ale șomajului meu și îmi iau timpul ăsta liber pentru a mă descoperi pe mine, a mă îmbunătăți, a explora lumea online și offline și a-mi petrece timpul cu oameni cu care eram prea obosită sau frustrată sau deprimată să mă văd înainte. Nu știu încă ce o să mă fac când o să fiu mare, dar e ok. Am timp.

Mă rog, ce vreau să zic e că mergeți la psiholog dacă vreți să fiți săracă (cu duhul), dar fericită ca mine.

PS: Nu mergeți la psiholog dacă sunteți nebuni, mergeți la psihiatru.

 

În rest, pe mine mă găsiți pe profil sau pe pagină. Ah, și pe Instagram drept @oana.teodora!

52 Comments

 1. P.P.S. Nu trebuie sa fii NEBUN (de aici apare si stigma psihiatriei) ca sa mergi la psihiatru. Uneori “biochimia”creierului nu poate fi complet ajutata doar de terapie….

  Like

 2. Buna! imi poti da si mie numele psihologului? Am fost la 3 psihologi pana acum, dar caut inca pe cineva cu care sa rezonez. Multumesc!

  Like

 3. Multumesc de erata…sanatatea psihica e un “must have” pentru o natie normala..nici nu mai conteaza prin ce metode alegi ca sa o atingi…psiholog,psihiatru sau ambele..atunci cand realizezi ca ai bifat cam multe din lista de mai sus😊

  Like

 4. Multumesc de erata…sanatatea psihica e un “must have” pentru o natie normala..nici nu mai conteaza prin ce metode alegi ca sa o atingi…psiholog,psihiatru sau ambele..atunci cand realizezi ca ai bifat cam multe din lista de mai sus😊

  Like

 5. In viața mea nu am citit un articol atât de…. aiurea.
  Nu vreau sa mi-o iei in nume de rău,dar nu a fost pe placul meu.
  Cum sa spui că oamenii au nevoie de psiholog ,,Dacă dau commenturi urâte pe Facebook”.lol :)) oricine are dreptul să-și exprime opinia,daca e una argumentata.
  Prea divinizați așa psihologii și poate nu e cazul. Oamenii in trecut erau mult mai sănătoși psihic, nu-i diagnostica nimeni cu depresie și nu plăteau o căruță de bani psihologilor.
  Ce e nebunia asta?!
  Tot ce ai descris acolo face parte din viața. Fericirea nu e ceva permanent,e o stare.
  E normal sa nu ai zile,săptămâni bune și să te incadrezi in tot ce ai descris acolo.
  Parintii sunt singurii oameni pe care ii avem aproape și e normal sa le ascultam parerea. Acum e bine sa nu cădem în extreme. Tine doar de noi.
  Putem să ne îmbunătățim viața și citind cărți de specialitate. Psihologii,nu tot așa procedeaza?
  Apoi, cu ,,glumita” ta ai jignit ramura de psihiatrie.
  Daca ai fi fost psihiatru ai fi pus problema invers :)) poate ai fi spus : mergeți fratilor la psihiatru ! E mai specializat,iar psihologul e inutil.
  Apoi, daca tot ai adus vorba de cea care te-a ajutat pe tine,ar fi fost frumos sa-i lași și numele sa citească și cei interesați păreri pe net sau sa știe unde o găsesc măcar.
  Daca ar fi să notez articolul de la 1-10, nota ar fi 5.

  Like

  1. Multumesc de feedback. Cred ca la multe parti nu s-a inteles ca incercam sa tratez un subiect serios cu putin umor, dar asta e riscul comunicarii – mai ales al comunicarii in scris. Cei interesati de numele psihoterapeutului mi-au scris si au primit contactul pe mail sau prin mesaj privat 🙂

   Like

 6. Chiar am o prietena care ar avea mare nevoie de datele de contact ale psihologului clinician..acum cauta pe cineva cu care sa faca terapie. Multumesc tare mult.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s