oana-teodora

oana-teodora

Cum să pleci cu avionul din aeroportul Henri Coandă din București

Când eram în avion în drum spre Londra, am luat o pauză să îmi odihnesc mintea de la cartea care mă tulbură momentan și mi-am amintit de un note pe care l-am compus pentru Julie când a zburat pentru prima oară cu avionul din Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni.

Mă gândesc că poate îi e util acel note și altcuiva, așa că vi-l las mai jos.

Atenție! Acest note conține romgleză informală ca între prieteni. Dar dacă plecați în altă țară veți avea nevoie de engleză așa că e bine să exersați de acum. De prieteni nu aveți neapărat nevoie.

The quest of Little Julie 💕

⁃ at the airport

! Este important sa mergi la terminalul Plecari (Departures in englezeste)

• Cand ajungi la aeroport ✈️, intri si cauti tabela mare 🖥 pe care anunta zborurile (cum e la gara 🚂) si cauti zborul tau (sa fii atenta si la companie si la ora zborului pentru ca sunt mai multe zboruri pentru fiecare destinatie)

• Cand il gasesti, te uiti care e numarul biroului de check-in (ex: 15-17 asta inseamna ca birourile 15, 16 si 17 sunt destinate acelui zbor) si te duci acolo – birourile de check-in sunt in spatele tabelei (! Se deschid cu 2 ore inaintea zborului si trebuie sa te duci din timp pentru ca se face coada)

• In aeroporturile mai mari, iti arata zona (care e formata dintr-o majuscula) si apoi numarul biroului din zona respectiva (ex: B26) 🔠

• Acolo mergi ca sa iti lasi bagajul 🛄 (uneori scrie pe televizorul deasupra birourilor baggage drop sau check in, tu mergi la baggage drop pentru ca ai facut deja check inul), ii dai aleia de la birou buletinul 🃏 si boarding passul printat si pui bagajul 🛄pe banda de langa sa il cantareasca (pe biroul ala intr-un colt iti arata si cate kg are bagajul🛄, daca depasesti numarul de kg permis, trebuie sa platesti in plus si e f scump), ii pune eticheta, iti da buletinul si boarding passul si off you go! (! Uneori iti zice de la birou ce gate ai, dar se mai schimba asa ca verifici mai tarziu)

• Te uiti pe sus pe semne si cauti “Security” 👮🏻si mergi dupa sageti – in Otopeni, Securityul este in stanga aeroportului cum intri si te uiti la tabela, spre Brioche Doree

LA SECURITY 👮🏻nu ai voie sa ai lichide in sticle mai mari de 100 ml, deci arunci apa/sucul/silva neagra, iar lichidele de 100 ml trebuie puse intr-un ziplock transparent pe care il scoti din geanta si il pui in tava. In tava pui tot ce ai cu tine (geaca, geanta, telefon, curea, bijuterii mai mari 👑, tot ce ai in buzunare). Uneori iti zic sa te descalti daca ai bocanci 👢👢 sau ceva voluminos in picioare. Daca ai laptop 💻, trebuie sa il scoti din geanta sau din ghiozdan si sa il pui intr-o tava separata (la fel cu camera 📸 sau bateria externa🖱). Oricum, te uiti in jur si vezi ce fac si ceilalti oameni si iti spun si cei de la Security 👮🏻ce sa faci. Cand vine randul tau sa treaca tava prin scanner, te invita sa treci prin detectorul de metale – daca beepuie, te pipaie 💕, daca nu, nu. Astepti sa iti vina toate lucrurile pe banda, le iei si te dai mai incolo sa faci loc, nu stai ca nesimtita in drum!

• Mergi in dreapta la Control (nu la Control ala!) Pasapoarte👮🏻‍♀️, ii dai lui Gicu 👮🏻‍♀️buletinul 🃏 si boarding passul, Gicu👮🏻‍♀️ ti le da inapoi si pleci mai departe in treaba ta pe culoar. Gicu 👮🏻‍♀️e very likely sa fie incruntat ☹️ so it’s not you, it’s him.

• Acum ai ajuns in zona de Duty Free unde nu ne atingem de nimic ca n-avem bani 💶

• Te duci sa cauti un televizor din ala ca sa iti cauti zborul din nou si sa vezi de la ce gate pleaca si de la ce ora incepe imbarcarea 🖥

• Te duci sa cauti gate-ul ca sa vezi unde e – sunt semne care iti arata numerele 🔢

• Acum pierzi vremea prin aeroport cat astepti ⚽️

• O sa vezi cand se apropie ora de imbarcare o sa se adune toti taranii si o sa faca coada desi inca nu s-au deschis usile

• Poti sa te asezi la coada mai spre sfarsit dupa ce incepe sa se miste coada 🐩

• La ghiseu, dai boarding passul la scanat si arati buletinul 🃏

• Iti iei buletinul 🃏 sa nu il uiti ca proasta si boarding passul

• Continui pe culoar care ori duce direct in avion, ori spre autobuzul care va duce la avion 🐾🚎✈️

• Te uiti ce loc ai si il cauti in avion si te asezi cuminte pe scaun si iti pui centura 👼🛫

• In avion o sa iti zica toate instructiunile asa ca nu ma mai obosesc eu 🙄📵🚭🔞🚷‼️

• Dupa ce aterizezi 🛬, te asiguri ca ti-ai luat toate cacaturile 💩, si te dai jos din avion

• Urmaresti semnele de “Baggage claim” 🛄 si mergi dupa toata lumea

• O sa iti verifice iar buletinul 🃏la un moment dat, te asezi la coada unde scrie EU Citizens ca esti cetatean european (daca scrie, ar trebui sa scrie)

• Cand ajungi in zona de Baggage claim 🛄, cauti iar un televizor 🖥 si te uiti la zborul tau ca sa vezi pe ce banda iti vine bagajul (fiecare banda are un numar sau o litera), mergi acolo cuminte si ti-l astepti, cand il vezi, il iei de pe banda si verifici sa scrie numele tau pe eticheta lipita de maner in aeroport la plecare (ca sa nu pleci ca proasta cu bagajul altcuiva!)

• Acum cauti un semn pe care sa scrie taxi 🚖 si urmaresti sagetile si te duci sa iei taxiul, de obicei ele stau in rand in tarile civilizate si il iei pe primul din rand (s-ar putea sa fie si un angajat care sa iti indice in care sa te urci)

• Ii arati adresa hotelului and off you go ca proasta!

Quick steps:

1. Online check in

2. Baggage drop

3. Security

4. Passport control

5. Gate number

6. Boarding

7. Literally flying through the air

8. Landing

9. Passport control

10. Baggage claim

11. Taxi

12. Ceaules

La intoarcere, sunt aceiasi pasi, toateaeropoartele functioneaza dupa aceleasi principii.

Pe mine mă găsiți pe profil sau pagină.

PS: Poza este ultima mea amintire cu Sydney. 😢