oana-teodora

oana-teodora

Scurt ghid practic și non-științific pentru a îți exersa empatia

Știu că sunt psiholog și că am studiat peste mări și țări și am făcut și am dres, dar acum vă scriu din perspectiva mea de om căruia îi pasă. Vă scriu ca și cum le-aș scrie prietenilor mei pe Messenger când au câte o problemă sau vor doar să povestească cu mine. Știu că este ușor să le confunzi, dar blogurile nu sunt jurnale științifice!

Din moment ce ai dat click aici, pot să presupun că te preocupă puțin subiectul ăsta sau poate chiar te macină. Îți las aici câteva idei de la care poți să pornești în drumul tău sau pe care poți să le dezbați cum consideri tu că ai nevoie. Nu am cercetat domeniul prea mult, nu pornesc de la vreo teorie științifică sau vreun studiu psihologic, sunt doar gândurile mele și concluziile la care am ajuns singură. Pe mine mă macină de mulți ani subiectul empatiei, dar din cauză că uneori tinde să devină o problemă. Mă consum frecvent pentru că sunt prea empatică cu orice din jurul meu și încerc să îmi exersez indiferența sau imparțialitatea din nevoia de a mă proteja și a face economie de resurse emoționale și energetice. Nu zic că sunt cea mai empatică persoană din lume, dar dacă apelezi la mine cu vreo problemă, sunt mari șanse ca eu să simt ceva alături de tine. Mai ales dacă ne cunoaștem. Și sunt mari șanse să fiu contrariată, să mă agit, să mă frustrez și să vreau să fac tot ce îmi stă în putere în momentul respectiv să te ajut chiar dacă tu nu te aștepți la asta.

Așa, să trecem la lista mea până nu ne obosim reciproc:

 • Imaginează-ți ce ai simți tu dacă cineva s-ar purta cum te porți tu.
 • Când crezi că cineva dramatizează, gândește-te că persoana respectivă chiar simte ceea ce îți relatează, oricât de absurdă este situația pentru tine.
 • Analizează perspectiva și istoria interlocutorului tău și reacționează relativ la aceasta, nu la perspectiva și istoria ta.
 • Când dai un sfat, rămâi conștient că nu ești expert în viața nimănui, iar sfatul tău este până la urmă doar un sfat, nu poate să fie niciodată o poruncă.
 • Când cineva vine la tine cu o problemă, străduiește-te să îi fii alături ca și când ai fi ultima lor speranță.
 • Amintește-ți că empatia nu este legată doar de lucruri negative, empatie este și atunci când identifici că cineva are parte de o bucurie și vrei să îi arăți că te bucuri de bucuria ei/lui.
 • Întreabă-te mereu “Oare care este cauza acestui comportament?” și acționează abia după ce îți faci o idee care este răspunsul.
 • Fii conștient/ă și rămâi conștient/ă că oamenii își povestesc problemele din perspectiva lor emoțională, iar perspectiva ta rațională s-ar putea să nu se pupe cu aceasta oricât de evidentă ar fi soluția pentru tine.
 • Fă exerciții de imaginație cât de des poți și pune-te în locul cunoscuților și necunoscuților pentru a putea vedea lucrurile din prisma lor – explorează viețile celorlalți în încercarea de a îi înțelege și de a afla limba pe care au nevoie să le vorbești.
 • Când cineva îți spune cum se simte, nu pune la îndoială.
 • Pe unii oameni chiar nu ii duce capul mai mult, iar asta nu este o alegere.
 • Toată lumea vrea o viață mai bună, iar fiecare decizie pe care o ia cineva e în acest scop, chiar dacă ție nu ți se pare că e așa.
 • Când nu știi ce soluție să oferi, spune-le oamenilor că deși nu ai cum să îi ajuți, tu ești/vrei să fii alături de ei.
 • Mă bucur pentru tine și Îmi pare rău că treci prin asta pot ajuta foarte mult.
 • Fii empatic cu tine și conștientizează care sunt nevoile tale și îndeplinește-le înainte să te ocupi de problemele altora.
 • Când vrei să ajuți, dar nu știi cum, trimite-i persoanei de care îți pasă niște mâncare – sunt multe aplicații care livrează și care acceptă plata online!

Cam asta am reușit să iscălesc așa repede pentru internet, dar cu siguranță există mult mai multe metode pentru a-ți manevra empatia. A se nota că nu sunt expertă în punctele enumerate și nu reușesc întotdeauna să le aplic în interacțiunile mele, însă fie le găsesc frecvent în mine, fie sunt conștientă că mai am de lucrat la ele.

PS: Poza nu are legătură, nu știam ce să pun și îmi place acel turban făcut de mine. Aia e.

În rest, pe mine mă găsiți pe profil sau pe pagină.

Ah, și pe Instagram drept @oana.teodora!